Historien om Franckes Bageri

Franckes Bageri är ett av de äldsta företagen i Trelleborg. I mer än ett sekel har bageriet försett hungriga trelleborgare med bröd och kakor. Redan på 1880-talet drev Anders Larsson Francke bageri i Trelleborg, sedan han tagit över det Ståhleska bageriet vid Algatan. 1894 slog Franckes bageri upp portarna i hörnfastigheten på Gamla torg nr 6, som finns kvar än idag och anses vara Trelleborgs äldsta byggnad. 

Med tiden blev dock lokalerna för trånga och 1921 flyttades bageriet till de nuvarande lokalerna på Flockergatan 4, som ursprungligen byggdes åt Trelleborgs Bageriförening (vilket för övrigt ännu kan läsas i fasadteglet). Lokalerna vid Gamla torg behölls som försäljningsställe. De avlöstes senare av en butik på Algatan som fanns kvar en bit in på 1960-talet.

Från början hade man alltså ingen affär på Flockergatan, men med tiden började trelleborgarna ändå gå dit och handla i porten. Så småningom öppnade man den lucka som försäljningen fortfarande sker genom. Denna unika ”drive-in”-lösning uppskattas av kunderna, som enkelt kan handla i porten utan att behöva parkera vare sig cyklar, barnvagnar eller hundar.

Anders Francke och hans fru Johanna hade sju barn: Hilding, Carl, Helge, Stina, John, Ingeborg och Ebba. Efter Anders död 1927 drev Johanna bageriet vidare med hjälp av sönerna Carl, Helge och John.

1938 tog John Francke över rörelsen. Det lär ha varit John Francke som introducerade den bland flera generationer trelleborgare så legendariska franskbrödbullen med glasyr. Den ska ha uppstått när han tyckte att det var klent att ett barn fick en bulle utan smör och hjälpte upp det hela med att bre på lite socker.

Tillsammans med sin hustru Hildegard fick John barnen Hans (Hasse), Maj-Lis och Tommy. Efter Johns bortgång 1954 fortsatte Hildegard att driva bageriet med hjälp av Hans. På 1960-talet byggdes bageriet till och moderniserades.

När Hans Francke och hustrun Anita tog över bageriet 1972 fortsatte moderniseringen och man installerade bland annat en stickugn detta gjorde att man kunde baka större volymer, främst av franskbrödbullar som genom åren har blivit något av Franckes bageris signum. För vissa kunder är franskbrödbullar så förknippat med bageriet att de rätt och slätt kallar dem Franckebullar!

1995 belönades bageriet med Trelleborgs Allehandas kulturstipendium för ”en gammal fin hantverkstradition som blivit en trelleborgsk kulturtradition”.

En morgon i november 2001 började det brinna ovanför ena ugnen. Lyckligtvis kunde branden begränsas och orsakade i sig måttliga skador. Saneringen efter röken och räddningsinsatsen tog dock tid och innebar att bageriet måste hålla stängt under två och en halv månad.

Hans och Anita fick barnen Johanna och Petra. Sedan Hans bortgång 2003 ägdes bageriet av Anita Francke. Men efter att hon pensionerat sig sköts verksamheten av dottern Johanna, som alltså är den fjärde generationen Francke som driver bageriet,som övertog ägarskapet i mars 2016. Utöver Johanna Francke har bageriet sex anställda samt tre lördagsanställda.

2015 blev luckan ersatt av en butik, till vissas förfäran men dom flesta kunderna tyckte det blev bra. Den 3 juli 2017 öppnar vi cafe' i husetsbostadsdel.